TETRA TEKNOLOJİSİ
TETRA Teknolojisi (Terrestrial Trunked Radio) eskiden ‘Trans-European Trunked Radio’ olarak bilinir. European Telecommunications Standard Institute (ETSI) standartıdır ve ilk versiyonu 1995’te yayınlanmıştır; European Radio Communications Committee (ERC) tarafından onaylanmış telsiz teknolojisidir. Kamu güvenliği ağları için devlet kurumları, acil servisler (polis, itfaiye, ambulans), raylı sistemler için demiryolu ulaşım personeli, ulaşım hizmetleri ve ordu tarafından kullanılmak üzere özel olarak tasarlanmıştır.
TETRA, bir baz istasyonundan dört kullanıcı kanalı ve taşıyıcılar arasında 25 kHz boşluk ile zaman bölmeli çoklu erişim (TDMA) olarak çalışır. Hem noktadan noktaya, hem de noktadan çok noktaya olarak sistem tasarımı yapılmaktadır.
TETRA Terminalleri, TETRA baz istasyonlarından (TBS) yapılan anahtarlama ve yönetim altyapısını (SwMI) kullanarak doğrudan mod işlemi (DMO) veya ana hat modu işlemi (TMO) kullanarak iletişim kurabilir. DMO, ağ kapsama alanının mevcut olmadığı durumlarda doğrudan iletişime izin verir. Acil durumlarda bu özellik, yeraltında veya kapsama alanının yetersiz olduğu yerlerde doğrudan iletişimi sağlar.
Ses ve sevk hizmetlerine ek olarak, TETRA sistemi çeşitli veri iletişim türlerini destekler. Durum mesajları ve kısa veri hizmetleri (SDS), sistemin ana kontrol kanalı üzerinden sağlanırken, paket anahtarlamalı veri veya devre anahtarlamalı veri iletişimi, özel olarak atanmış kanalları kullanmaktadır.
TETRA, terminallerin altyapıda kimlik doğrulamasını veya tam tersi doğrulaması ile güvenlik geçiti oluşturur. Gizli dinlemeye karşı koruma için, hava arayüzü şifrelemesi ve uçtan uca şifreleme mevcuttur.
Terminallerin Full Duplex (Tam Çift Yönlü) görüşme yapması da mümkündür. TETRA terminalleri, diğer TETRA Kullanıcılarına veya PSTN’ye tam çift yönlü doğrudan bağlantı ile görüşme sağlayabilir. Terminallerde bulunan acil durum düğmeleri, kullanıcıların aynı anda gerçekleşen diğer etkinlikleri geçersiz kılarak acil durumda iletişim sağlamasına olanak tanır.
Noktadan noktaya bağlantılarda zaman aralığı başına 7,2 kbit/s’ye kadar ve IP kapsülleme durumunda zaman aralığı başına 3,5 kbit/sn’ye kadar sağlamaktadır. Her iki seçenek de bir ile dört zaman aralığının kullanımına izin verir. Farklı uygulamalar, önceki bağlantı özelliklerinden birini (ikisi birden veya hiçbiri) ve bir veya daha fazla zaman aralığını içerir. Bu oranlar, DMR, dPMR ve P25’in yapabileceği rakip teknolojilerden daha hızlıdır.
Kullanıcıların, terminallerini farklı üreticilerden temin edilmesine imkan veren “uyumlu donanım” avantajı mevcuttur. Güvenlik, veri haberleşmesi, gelişmiş özellikler, kanal ve kullanıcı sayısı gibi ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak tercih edilmektedir.