DMR TEKNOLOJİSİ
DMR (Digital Mobile Radio), ETSI tarafından ilk olarak 2005 yılında onaylanan ve profesyonel mobil radyo kullanıcıları için tasarlanan ortak standartlar ve birlikte çalışabilirlik sağlamayı amaçlayan sayısal radyo haberleşmesi standartıdır. 2010 yılında üyeler arasında ilk resmi birlikte çalışabilme testleri yapılmıştır. Yapılan testlerin sonuçları DMR web sitesinde yayınlanmaktadır. DMR Derneği’nin günümüzde yaklaşık 40 üyesi bulunmaktadır.
DMR gibi, P25 ve NXDN teknolojileri de AMBE ses kodlayıcısı kullanarak 6.25 kHz eşdeğer bant genişliği elde etmekte olan rakip teknolojilerdir. DMR ve P25 ’in her ikisi de 12,5 kHz kanalda iki slot TDMA kullanırken, NXDN frekans bölmeli FDMİ 6,25 kHz kanallar kullanır.
DMR standardı, küresel olarak kara mobil frekans bantlarında kullanılan 12,5 kHz kanal aralığı içinde çalışır, ancak 30 ms’lik bir yapı etrafında inşa edilmiş iki slotlu TDMA teknolojisi ile iki ses kanalı elde eder. Modülasyon, hava üzerinden 4,800 sembol/s hızında, 9,600 bit/s’ ye karşılık gelen dört olası sembol oluşturan 4 durumlu FSK (Frequency-shift keying) ‘dır.
DMR, 30 MHz ile 1 GHz RF aralığını kapsar. 66 MHz’e kadar (Avrupa Birliği içinde, ‘Lo-Band VHF’ 66–88 MHz’de) çalışan DMR uygulamaları vardır.
DMR, üç katmanlı olarak tasarlanmıştır. DMR katman I ve II (geleneksel) standardı ilk olarak 2005’te yayınlandı ve DMR III (Trunk versiyonu) standardı 2012’de yayınlandı ve üreticiler bu standartlarda ürünlerini üretmeye başladılar.
DMR aşağıdaki ETSI standartları tarafından tanımlanır:
- TS 102 361-1: Hava arayüz protokolü
- TS 102 361-2: Ses ve Genel hizmetler
- TS 102 361-3: Veri protokolü
- TS 102 361-4: Trunk protokolü
DMR Katman I (Lisanssız Telsizler)
DMR Tier I ürünleri, PMR446 bandında lisanssız kullanım içindir . Tier I ürünleri yalnızca altyapı dışı kullanım için üretilmiştir (altyapıya gerek duymadan, lisanssız gerektirmeden kullanılır). Bu standartta telsizler maksimum 0,5 watt RF gücü ile çalışmaktadır.
DMR Katman II (Konvansiyonel Telsizler)
DMR Tier II , 66–960 MHz arasındaki lisanslı frekans bantlarında çalışan geleneksel radyo sistemlerini kapsar. ETSI DMR Tier II standardı, yüksek güçlü iletişim için lisanslı bantlarda spektrum verimliliğine, gelişmiş ses özelliklerine ve entegre IP veri hizmetlerine ihtiyaç duyan kullanıcıları hedefliyor. ETSI DMR, Katman II ve III için 12,5 kHz kanallarda iki slotlu TDMA’yı belirtmektedir.
DMR Katman III (Trunk Telsizler)
DMR Tier III, 66–960 MHz frekans bantlarında kanal işletimini kapsar . Tier III, yerleşik 128 karakterlik durum mesajlaşması ve çeşitli formatlarda 288 bit ‘e kadar veri ile kısa mesajlaşma ile TETRA (Terrestrial Trunked Radio) ‘ya benzer sesli ve kısa mesajlaşma imkanı tanır. Ayrıca IPv4 ve IPv6 desteği de dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde paket veri hizmetini destekler.
Geliştirmeye ve kapasite artırımına uygun olan DMR teknolojisi sistemleri, kullanıcıların isteğine, ihtiyaçlarına göre ses ve veri iletişimi olarak dizayn edilmektedir.