LTE Teknolojisi

blank

LTE Teknolojisi (Long-Term Evolution), 4G LTE adı ile de pazarlanan GSM/EDGE ve UMTS/HSPA ağ teknolojilerine dayalı yüksek hızlı kablosuz veri aktarım standartıdır. 2004 yılında NTT DoCoMo tarafından Japonya’da önerilmiştir. İlk çalışmalar 2005 yılında başlamıştır. Mayıs 2007’de LTE/SAE önizleme sürümü geliştirilmiştir. Aralık 2009’da TeliaSonera firması tarafından ilk modem üretilerek duyurulmuştur.

3GPP kapsamında geliştirilmeye başlanmıştır. LTE arayüzü 2G ve 3G iletişimi desteklemektedir. Bağlantı hızı, cep telefonlarında 300 Mbit/s’ dir. LTE standardı Mart 2011 yılında belirlenmiştir. 2012 yılında CDMA operatörleri LTE geçme planı yapmış, 2013 yılında ise hizmetler başlatılmıştır.

Herhangi bir zamanda herhangi bir yerde ağ hizmetini tek bir noktada birleştiren 4G, tümüyle IP tabanlı terminaller, kablolu ya da kablosuz bilgisayar, iç ve dış ortamlarda kullanılabilen iletişim teknolojileri ile kullanılmaktadır. 100 Mbit/s – 1 Gbit/s arası veri iletim kapasitesini sağlayabilen tek sistemdir. LTE Advanced ve LTE Advanced Pro türleri bulunmaktadır.

LTE-Advanced, 4G LTE sistemi üzerine kurulu bir teknolojidir. Operatörler bu sistemi 4.5G olarak lanse etmişlerdir ancak LTE-Advanced 4G sistemidir. LTE-Advanced’ in LTE ’den farkı, birden çok ayrı taşıyıcıyı birleştirerek 300/450 Mbps hızına ulaşılabilmesidir.

LTE Advanced Pro, (LTE-A Pro, 4.5G, 4.5G Pro, 4.9G, Pre-5G, 5G Project) 3GPP 13 ve 14. sürümünün adıdır. LTE ve LTE Advanced’ i (LTE-A) izleyen yeni nesil hücresel standarttır ve 32 taşıyıcı birleştirerek kullanarak 3 Gbit / sn’ yi aşan veri hızını destekler. Ek olarak, birkaç yeni teknoloji de içerir. 256-QAM, Massive MIMO, LTE-Unlicensed ve LTE IoT gibi 5G ile ilişkili ve 5G standardını destekleyecek şekilde geliştirilmiştir.

LTE Advanced ve LTE Advanced Pro arasındaki tablo farkı aşağıdadır;

Özellikler LTE Advanced LTE Advanced PRO
3GPP Standart Sürüm 3GPP Sürüm 10, 11, 12 3GPP Sürüm 13 ve sonrası
Toplam taşıyıcı Bant Genişliği 100 MHz, her biri 20 MHz’lik 5 taşıyıcı 640 MHz, her biri 20 MHz bant genişliğine sahip 32’ye kadar taşıyıcıyı bir araya getirir
Veri hızı 1Gps 3 Gbps’den fazla
Gecikme 10 ms 2 ms’den az

 

Kamu güvenliği ve kamu hizmetlerinde acil durum iletişimi için iletişim cihazları gereklidir. Bu iletişim cihazlarında ses planlamasına ek olarak, kullanıcılar sadece birbirlerini duymak değil, aynı zamanda birbirlerini net bir şekilde görmek isterler.

LTE teknolojisinin gelişmesiyle, düşük gecikme süresi ve yüksek bant genişliği gibi en önemli özellikleri iletişim kurma şeklimizde büyük değişiklikler sağlamıştır. LTE teknolojisi artık özel iletişim alanına da girmiştir. Büyük veri ve videoları aktarma gibi ihtiyaçları olan kullanıcıların tercihidir.